TİHV ve SPoD’tan Onur Yürüyüşü raporu: Keyfi gözaltı ve kötü muamele

Posted by

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen 22. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne ilişkin gözlemlerini raporlaştırıldı. Raporda, keyfi biçimde özgürlüklerinden mahrum bırakılan kişilerin kötü muameleye maruz kaldığı ve emniyetin gerçeğe aykırı tutanaklar hazırladığı öne sürüldü.

22. İstanbul Onur Yürüyüşü, bu yılda kolluk kuvvetlerinin geniş çaplı güvenlik önlemlerine rağmen 30 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Bağdat Caddesi’nde gerçekleştirildi.

Yürüyüşü gözlemleyen SPoD ve TİHV’den 12 kişi gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı.

İlk gözlemcinin 1 Temmuz günü sabah 09.16’da gözlem alanına ulaştığı; son gözlemcinin ise saat 00.33’te gözlem alanından ayrıldığı belirtildi. Bu süre zarfında yapılan gözlemler, raporlaştırıldı.

Resmi Dilde Nefret Söylemi

Rapora göre,  İstanbul Valiliği’nin sosyal medya üzerinden duyurduğu tedbir kararı, Kadıköy Kaymakamlığı’nın gözaltılardan sonra avukatlara gösterilen yasaklama kararı ve emniyetin hazırladığı olay tutanağında nefret söylemi içeren ve LGBTİ+’ların barışçıl toplanma haklarını kriminalize etmeye yönelik ifadeler tespit edildi.

‘Dağılın’ Anonsu Yapılmadı

Raporda, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün “Olay Tutanağı”nda yer alan ifadelerin gerçeği yansıtmadığına, gözaltı öncesinde kişilere “Dağılın” anonsu yapıldığı ve kaymakamlık kararının tebliğ edildiği belirtilse de, gözlemci kurumlar SPoD ve TİHV bu işlemlerin yerine getirilmediğinin tespit edildiğine yer verildi. 

Çocuklara ters kelepçe

Gözaltına alınan 11 kişinin Onur Yürüyüşü tamamlandıktan sonra gözaltına alındığının emniyet tarafından hazırlanan tutanak ile de sabit olduğu belirtilen raporda, gözaltına alınan üç kişinin 18 yaşın altında olduğu paylaşıldı. Raporda; kimlik tespiti sırasında yaşları öğrenilmesine rağmen bu kişilerin Çocuk Koruma Kanunu’na aykırı olarak ters kelepçelendiği ve kelepçelerinin açılmadığı da öne sürüldü.

Gözaltına alınan diğer 8 kişinin de ters kelepçelendiği paylaşılan raporda, sıkı ve/veya ters kelepçelemenin bir cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığı tespitine yer verildi. Kişilerin gözaltı sırasında su ve yemek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı ifade edilen raporda, gözaltına alınan 8 kişinin tam olarak 7 saat 54 dakika boyunca özgürlüklerinden keyfi şekilde mahrum bırakıldıkları ifade edildi. 

Raporun tamamı için tıklayın- 22. İstanbul Onur Yürüyüşü Gözlem Raporu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir